Sa intelegem bronzarea "organica" cu DHA

Bronzarea cu DHA sau bronzarea organica

O alternativa la bronzarea artificiala la solar, bronzarea cu DHA (cu denumiri de marketing "bronzare organica" sau "bronzare cu zahar") poate ajuta la obtinerea unei tonalitati cu aspect de bronz a pielii, rapid si fara riscurile legate de expunearea la ultraviolete. Pana aici totul suna bine,haideti sa intelegem de fapt ce se intampla, care sunt avantajele si dezavantajele acestei solutii.

Spre deosebire de alte saloane care furnizeaza doar informatiile date de producatorul echipamentului din dotare, vom incerca sa va oferim informatii neutre, bazate pe surse credibile, si sa va explicam intregul proces.

Despre piele si fenomenul de bronzare

Dupa cum ne amintim de la cursurile de biologie, pielea are mai multe straturi, vizibile daca accesati urmatorul link: HowStuffWorks.com.

Avem la suprafata epiderma, care acopera derma (stratul mai profund). Dupa cum stim, pielea noastra se exfoliaza continuu in mod natural, astfel celulele moarte de la suprafata epidermei se desprind, fiind inlocuite de altele noi. In 45 de zile se pare ca avem un nou set de celule la suprafata epidermei.

Soarele si solarul, prin razele ultraviolete actioneaza asupra stratului bazal al epidermei, unde prin diverse procese chimice si biologice se produce melanina, pigmentul care da culoarea placuta de piele bronzata.

In schimb toate produsele autobronzante, inclusiv cel prezentat, actioneaza asupra celui mai superficial strat al epidermei. Din aceasta cauza, avem un prim dezavantaj, si anume, "bronzul" obtinut se pierde odata cu exfolierea celulelor moarte, deci depinzand de tipul de piele si regimul de viata in 4-15 zile. Putem insa prelungi aceasta perioada daca efectuam procedeul de bronzare dupa un tratament de exfoliere.

Epopeea DHA (Dihidroxiacetona)

Efectul de colorare al pielii indus de aceasta substanta a fost descoperit de germani inca din 1920. In 1950 substanta se folosea pentru tratamentul unor afectiuni medicale nelegate de pigmentarea pielii (Wikipedia - DHA). DHA este un carbohidrat care in stare pura se prezinta sub forma unor cristale albe si este higroscopic (absoarbe apa). Cercetarile initiale au revelat faptul ca DHA interactioneaza doar cu stratul exterior (mort) al pielii. Reactia chimica este de tip Maillard, si anume o reactie intre un aminoacid si un zahar reducator, de obicei in prezenta caldurii. In urma acestei reactii rezulta un numar mare de variate molecule care pot conferi arome sau coloratii specifice. Aceasta reactie sta la baza stiintei de creare a aromelor artificiale din cadrul industriei alimentare moderne, si se produce cand gatim.

In cazul particular al pielii ce interactioneaza cu DHA, reactia se produce intre lanturile de aminoacizi din keratina si DHA, care este intradevar un zahar (lucru exploatat de marketingul acestui produs). DHA se obtine prin rafinare din sfacla de zahar sau trestie de zahar sau din fermentarea glicerinei. In urma reactiei cu aminoacizii din keratina, rezulta polimeri numiti melanoidina, care sunt similari la culoare cu pigmentul melanina, produs de piele in bronzarea naturala.

In concluzie, bronzarea cu DHA nu este o vopsire, ci o reactie a suprafetei pielii care rezulta intr-o colorare cu aspect de bronz a celulelor moarte de la surpafata epidermei.

Utilizarea DHA in produse de bronzare nu e nicidecum un lucru nou, ea a inceput in anii 1960, in SUA. Primele produse au avut probleme, culoarea obtinuta fiind mai mult portocalie. Insa in timp problemele au fost rezolvate in principal prin imbunatatirea procesului tehnologic de rafinare, care a condus la reactii predictibile (si deci culori predictibile)(Ghid bronzare artificiala).

Noua este promovarea drept "bronzare organica", ceea ce intr-adevar e in ton cu moda zilelor noastre.

Faptul ca nu este un produs nou este un lucru bun, el fiind testat indelungat si acceptat de FDA (Protectia consumatorului in SUA) ca un aditiv cosmetic de colorare a pielii fara contraindicatii speciale. Totusi aici trebuie mentionat ca exista persoane care sunt alergice la acest compus. Deci se recomanda o aplicare initiala pe o suprafata mica, si apoi aplicarea totala peste 24 de ore daca nu se vad efecte negative. 

Compozitia generala a solutiilor de bronzare artificiala

DHA este ingredientul principal din multe solutii de bronzare, insa pentru ca efectul sa fie unul placut si de durata mai lunga, el este combinat cu alte componente active.

Una din cele mai importante ingrediente secundare este eritruloza. Tot un zahar, aceasta substanta se prezinta in forma unui lichid transparent sau usor galbui, care este prezent natural in fructe precum zmeura. Reactia asupra pielii este similara cu cea a DHA, dar culoarea produsa apare mai incet si este mai palida. In combinatie cu DHA da rezultate mai bune: culoare mai constanta, reducere sanse aparitie pete de culoare. Ca substanta este mai scumpa si mai greu de obtinut decat DHA (se obtine din fermentarea unei bacterii, urmata de multe etape de purificare Wikipedia - Eritruloza).

Impreuna cu aceste subtante, solutiile de bronzare contin un mix de coloranti, arome, aditivi sau extracte din plante. Fiecare aditiv poate cauza alergii anumitor persoane (ca orice produs cosmetic) deci din nou recomandam experimentarea prealabila pe zone mici. Datorita imbunatatirii compozitiei solutiilor bazate pe DHA, si a perfectarii proceselor de fabricatie, la momentul actual exista o explozie a numarului de producatori, iar solutiile se prezinta sub numeroase forme, precum spray-uri, lotiuni, geluri.

Produsele contin DHA in concentratii de la 1% la 15%. Pentru majoritatea solutiilor pentru acasa concentratia variaza de la 3% la 5%, iar pentru cele profesionale de la 5% la 15%. Concentratiile mai mici sunt potrivite pentru incepatori, dar trebuie aplicate in mai multe straturi pana la obtinerea culorii dorite. Cele cu concentratie mare sunt pentru tonalitati mai inchise, dar sansele de a obtine culori inegale, pete sau culori nepotrivite sunt mai mari. Ca intotdeauna, solutia e undeva la mijloc.

Aplicare si efecte

Se recomanda folosirea hainelor inchise la culoare cand se vine la salon pentru aplicare. De asemenea, longevitatea bronzarii se imbunateste daca se efectueaza un tratament de peeling inainte (pentru exfolierea celulelor moarte de suprafata, astfel incat solutia reactioneaza cu celule care nu vor fi eliminate atat de curand).

Aplicarea profesionala se face de regula cu un compresor care pulverizeaza solutia pe corp. Solutia contine un colorant care ne ajuta sa vedem unde s-a pulverizat. Acest colorant poate sa pateze hainele, de aceea trebuie sa se stea in jur de 20 minute pentru uscare. Nu se recomanda dus in urmatoarele 8 ore. Intr-un interval de 2-4 ore, pielea isi va schimba culoarea, iar nuanta se va inchide treptat in urmatoarele 2-3 zile (in functie de produs).

Odata ce efectul de intunecare s-a produs, el va rezista la spalare si la transpiratie si nu va produce patarea hainelor. Activitati precum inotul, activitatea sportiva de intensitate crescuta, vor cauza decolorarea pielii, pentru ca accentueaza procesul de exfoliere al pielii. Efectul de bronzare va dura intre 3 si 10 zile, in functie de tipul de piele si regimul de viata.

ATENTIE: Bronzarea cu DHA este o bronzare falsa, deci atentie mare la expunerea la soare. Studiile arata ca 24 de ore dupa aplicarea solutiei cu DHA, numarul de radicali liberi produsi in piele prin expunerea la soare este mai mare cu 180% decat nivelul normal (crescand riscul de cancer de piele). Dupa aceasta perioada riscul scade pana la normal, insa se recomanda o expunere solara redusa. Trebuie mentionat ca pielea nu are produsa melanina care sa o protejeze de soare. Deci se recomanda aplicarea de crema de protectie, chiar daca pielea arata ca una bronzata.

Lista completa de instructiuni si contraindicatii o puteti gasi aici.

Concluzii

Bronzarea cu DHA este o tehnologie care daca e folosita atent da rezultate foarte frumoase. Este in principal indicata pentru ocazii speciale, din cauza ca este o metoda rapida, dar faptul ca e rapida nu o face nesanatoasa. Numeroase studii indica faptul ca expunerea la ultraviolete creste riscul aparitiei cancerului de piele, si in plus, in timp produc o imbatrinire a pielii. In schimb, bronzarea artificiala este similara cu o cosmetizare a intregului corp, si are riscuri scazute atat timp cat nu ne expunem indelungat la soare. Uniformitatea si rezistenta in timp depind de modul, atentia si tehnica de aplicare, precum si de atentia clientei in a evita contraindicatiile. 

Va asteptam la Centrul de Remodelare Corporala ReflexoSun, unde intr-un cadru intim si fara graba, vom respecta toti pasii pentru a va oferi un bronz de invidiat si de durata, astfel incat sa straluciti si sa va simtiti frumoase!